Los Orangutanes
Piactér

2019-09-01 18:30

A Közép-Kelet Európában is unikumnak számító, tizenegy tagú latin-amerikai cumbia együttest az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly, a PASO és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják.
 
A Los Orangutanes 2017 decemberében debütált Budapesten, és azóta havi rendszerességgel lép fel a város kedvelt szórakozóhelyein.  A tavalyi év kiemelt eseménye a Los Orangutanes teltházas, a Cumbia műfaj eredetét és fejlődését bemutató Müpa koncertje volt, ahol a zenekar a big band formációban mutatkozott be a nagyközönségnek olyan vendégekkel, mint Shango Dely (Columbia) és Mario Ochoa (Honduras).
 
Az „ős cumbiát“ ütőhangszerekkel és furulyákkal játszották. Egy legenda szerint a 20. század elején egy Argentínába tartó tangóharmonikákat szállító teherhajó elsüllyedt a kolumbiai partoknál, és a víz sok hangszert kimosott a partra, amit a helyiek összeszedtek és elkezdtek használni. Olyannyira megszerették, hogy a tangóharmonika később a műfaj egyik fő hangszere lett. A negyvenes években a tradicionális hangszereket a kor divatos bigband hangzása váltotta fel, és a lemezfelvételeknek köszönhetően a cumbia elkezdett terjedni az egész világon. A cumbiához azóta mindenki hozzátett egy kicsit a saját kultúrájából, így ma már létezik mulatós, gengszter, hipszter, electro, tradicionális és dub verziója is.

 

 

 

BORNEGYED magazin

– a pezsgő borélmények kedvelőinek

Programajánlók, interjúk, gasztronómiai hírek Budafok-Tétényből

Keresse az ingyenes magazint a Bornegyed pincészeteiben
és éttermeiben – vagy olvassa az online verziót itt.